Proces starnutia tváre, ako to prebieha a ako ho spomaliť?

Poznanie anatómie tváre je nevyhnutné pre bezpečné vykonávanie estetických ošetrení. Avšak iba dôkladné pochopenie procesov starnutia zaisťuje bezpečné a efektívne ošetrenie v tejto oblasti. Starostlivosť o kvalitu a stav pokožky a tkanív, ktoré budujú tvárové štruktúry, ako aj dopĺňanie ich zložiek, ktoré vekom miznú, umožňuje pacientom v ambulanciách estetickej medicíny prirodzené a dlhotrvajúce účinky.

luk. Wiktor Suchý, MUDr

Pokožka ako vonkajšia vrstva našej tváre – okrem vnútorných faktorov – je vystavená vplyvom prostredia, ktoré urýchľuje jej starnutie, vrátane slnečného žiarenia. Dlhodobé a opakované vystavovanie sa UV žiareniu zintenzívňuje nárast počtu a aktivity metaloproteináz zodpovedných za degradáciu zložiek spojivového tkaniva kože, najmä kolagénu I. typu, ktorá progreduje s vekom.

Ochrana pred škodlivými účinkami slnečného žiarenia

To je základom účinnej prevencie predčasného starnutia pleti . Ďalšou fázou je správna výživa a hydratácia. V poslednej dobe populárne tkanivové biostimulátory sú určené na zvýšenie počtu fibroblastov produkujúcich kolagén. Od 25. roku života sa výrazne znižuje. Pokožka tým stráca objem a pružnosť, čo je kľúčové pre jej mladistvý vzhľad.

Stimulácia práce pokožky

V závislosti od veku pokožky a jej stavu si môžete vybrať z mnohých ošetrení určených na stimuláciu jej práce v rôznych mechanizmoch. Od prípravkov s obsahom polynukleotidov, cez tie na báze kolagénu, až po silné stimulanty na báze hydroxyapatitu vápenatého či kyseliny 1-polymliečnej.

Každé kontrolované poškodenie kože ju stimuluje k tvrdšej práci, dokonca aj obyčajné pichnutie ihlou. Sofistikovanejšie nástroje ako frakčný laser, HIFU , RF mikroihla alebo peeling to robia efektívnejšie, so správnou silou a v požadovanej hĺbke.

Denná starostlivosť

Jedným z najdôležitejších prvkov v prevencii predčasného starnutia pokožky tváre je jej každodenná starostlivosť. Významnú hodnotu majú produkty obsahujúce derivát vitamínu A, teda retinol. Jednou z najdôležitejších výhod prípravkov s retinolom je protivráskový efekt.

Ako derivát vitamínu A sa retinol dobre rozpúšťa v lipidoch, čím preniká do hlbokých vrstiev pokožky. Kde účinne stimuluje fibroblasty k produkcii kolagénu, elastínu a kyseliny hyalurónovej. Retinol tiež znižuje prítomnosť voľných radikálov v pokožke. Pokožka je vďaka tomu zvnútra viac zhustená a vyživená a vrásky sú menej viditeľné.

Pomáha tiež regulovať tvorbu kožného mazu, znižuje viditeľnosť pórov a redukuje sfarbenie prítomné na pokožke. Preto sa retinol považuje za vitamín mladosti. A jeho použitie v vhodne vybraných produktoch sa javí ako nevyhnutné na udržanie pokožky v dobrom stave.

Fotoprotekcia

Depositphotos_417627664_DS_web

Podľa najnovších výskumov je starnutie pokožky tváre z 80 % spôsobené slnečným žiarením.

Aby ošetrenia estetickej medicíny priniesli želaný efekt a spomalili proces starnutia pokožky, je potrebné používať vhodnú fotoprotekciu.

Charakteristickými znakmi vonkajšieho starnutia pokožky - fotostarnutia - sú zhrubnutie epidermy, drsnosť kože, hlboké vrásky a ryhy. Vyskytujú sa aj pigmentové zmeny – odfarbenie a odfarbenie.

Dlhodobé vystavenie UV žiareniu môže viesť k solárnej keratóze, prekanceróznemu stavu a k rozvoju rakoviny kože.

Malo by sa pamätať na to, že krémy s opaľovacími krémami by sa mali vyberať podľa pleti. Prípravok je potrebné aplikovať 15-30 minút pred vystavením slnečnému žiareniu a aplikáciu opakovať každé 2-3 hodiny. Proces starnutia tváre môže spomaliť len aplikácia vhodnej starostlivosti o pleť, ako aj vhodné estetické ošetrenia.

Nezosieťovaná kyselina hyalurónová v mezoterapii...

Prípravky na mezoterapiu väčšinou obsahujú nezosieťovanú kyselinu hyalurónovú, ktorá je v našom tele súčasťou medzibunkovej hmoty. Práve v ňom sú suspendované bunky nášho tela a od jeho množstva a hydratácie závisí efektivita práce okrem iného aj spomínaných fibroblastov. Výsledkom ich náročnejšej práce je mladšia, pružnejšia a hydratovaná pokožka.

Úbytok kostného tkaniva

S prirodzeným vekom mizne aj najvnútornejšie kostné tkanivo. Tento proces prebieha u každého trochu iným spôsobom, preto neexistuje jeden správny a univerzálny vzorec správania. Jeho systematické dopĺňanie poskytuje primeranú podporu vyšším tkanivám.

Zosieťovaná kyselina hyalurónová je už mnoho rokov najobľúbenejšou výplňou. Pri podávaní v miestach a na hraniciach úbytku kostného tkaniva súvisiaceho s plynutím času umožňuje dosiahnuť prirodzené účinky vykonávaných procedúr.

Strata tuku

Depositphotos_203416386_DS_WEB

Tukové tkanivo – ďalšia opora našej tváre – na niektorých miestach mizne, inde zväčšuje svoj objem.

Šikovné a systematické vypĺňanie jeho defektov výplňami a stimulácia vhodnými ošetreniami dokáže tento proces obmedziť a zjemniť viditeľnosť jeho účinkov na našej tvári.

Základom je vybrať si správne výplne, pretože niektoré tukové partie našej tváre sú mobilné, iné nie.

Nekompetentné vypĺňanie niektorých dutín a zanedbanie iných môže mať – namiesto zlepšenia vzhľadu tváre – za následok jej prekreslenie.

 

Botulotoxín pre tvárové svaly

Postup času ovplyvňuje aj svaly našej tváre. Znižuje sa ich napätie a hmota a úbytok kostného tkaniva, ktoré podporuje svaly, spôsobuje ich ďalšie skracovanie. Uvoľnením sily ich kontrakcie, najmä – ale nielen – v hornej ⅓ tváre, sa spomaľuje tvorba mimických vrások (vrásky leva, priečne línie čela, vrany).

Na tento účel sa používa botulotoxín, populárny botox. Ošetrenia s použitím botulotoxínu sú jedným z najčastejšie (a prvých!) vykonávaných estetických ošetrení. Predchádzať vráskam je oveľa efektívnejšie a jednoduchšie ako ich odstraňovať neskôr.

Včasná profylaxia

Starnutie tváre je spojené tak s chronologickými faktormi (plynutie času), ako aj s vonkajšími faktormi, z ktorých najdôležitejší je fotostarnutie pokožky. Ako pri každom probléme, prevencia je jednoduchšia ako liečba.

Preto včasná profylaxia a realizácia ošetrení a každodenná starostlivosť prispôsobená stavu pokožky umožňuje výrazne spomaliť procesy starnutia a dlhodobo udržať mladý atraktívny vzhľad.

Malo by sa pamätať na to, že tvár nie je len koža, ale aj základné tkanivá. Správna štruktúra je nevyhnutná pre zlepšenie starnutia v priebehu času a v dôsledku vonkajších faktorov tváre.

luk. Wiktor Suchý, MUDr

Absolvent Lekárskej fakulty Lekárskej univerzity v Poznani . Absolvoval početné školenia a kurzy v oblasti estetickej a regeneračnej medicíny ako aj estetickej gynekológie. Okrem iného: kombinované terapie pri najčastejšie uvádzaných estetických problémoch, použitie dermatologickej výplne na korekciu mäkkých tkanív, intralipoterapia a kavitačná adiopocytolýza verzus lokálny nadbytok tukového tkaniva, techniky získavania a podávania autológnych plazmatických materiálov bohatých na krvné doštičky bez použitie špeciálnych súprav.