Žerie Omikron kolagén? Problém „Covidovej kože“ sa týka mnohých infikovaných novým variantom

 

V dôsledku omikrónovej epidemickej vlny prichádza k lekárom stále viac ľudí s kožnými léziami. Niektorí pacienti sa sťažujú, že COVID-19 spôsobil ich nedostatok kolagénu. Na túto tému sa vyjadril prof. Adam Reich a doktor Jacek Krajewski pre portál abczdrowie.pl vysvetľujú , odkiaľ tento fenomén pochádza.

Šesť kožných prejavov omikrónovej infekcie

Vďaka údajom získaným z aplikácie ZOE Covid Study britskí experti vypracovali zoznam šiestich príznakov, ktoré môžu naznačovať, že omikrón napadol kožu.

Pozorovania naznačujú, že vo všeobecnosti sa zdá, že omikrón spôsobuje miernejšie symptómy. Sú skôr ako prechladnutie. Pacient s nízkou horúčkou, bolesťami hrdla a kašľom si nie vždy uvedomuje, že je infikovaný SARS-CoV-2.

Podľa odborníkov môžu byť poplašným signálom, že prechádzame covidom-19, a nie obyčajnou nádchou, vyrážky a iné kožné zmeny.

Tu je šesť najčastejších kožných symptómov, ktoré sa objavujú u tých, ktorí sú infikovaní omikrónovým variantom:

  1. " Covid prsty " na prstoch. Pokožka sa sfarbí do červena, niekedy do fialova, jemne sa leskne. Môže sa vyskytnúť aj opuch a svrbenie;
  2. "pichľavá" vyrážka. Vyskytuje sa v malých oblastiach, najčastejšie na rukách, nohách a lakťoch. Môže spôsobiť svrbenie a štípanie;
  3. Suchá a svrbiaca pokožka. Najčastejšie sa prejavuje na krku a hrudníku. Koža na zmenených miestach sčervená;
  4. Popraskané, popraskané alebo boľavé pery;
  5. Urtikária - vyrážka, ktorá sa prejavuje ako papuly;
  6. Chilblain vyrážka - vyzerá ako omrzlina na koži: sú červené alebo fialové škvrny pokryté vyvýšenými hrbolčekmi.

Omikrónová vlna zvýšila počet kožných lézií

Analýzu britských vedcov potvrdzujú aj pozorovania poľských lekárov. Na túto tému sa vyjadril prof. Adam Reich, prednosta dermatologickej kliniky v Rzeszówe a tajomník Poľskej dermatologickej spoločnosti pripúšťa, že pacientov s rôznymi typmi vyrážok pribúdalo najmä počas epidémie omikrónového variantu.

- Na jednej strane vírus zvyšuje zápalový proces a urýchľujú ho niektoré kožné ochorenia. Na druhej strane samotný covid-19 môže spôsobiť vyrážky , hovorí Prof. Reich.

- Vyrážky sa stávajú a sú veľmi odlišné. Niekedy pokrývajú celú kožu na končatinách a trupe, väčšinou však bez srsti. Niekedy ide o mierne šupinaté vyrážky, t. j. škvrny, ktoré sa objavujú na koži a mierne sa olupujú , vysvetľuje  Dr. Jacek Krajewski,  rodinný lekár a prezident Zielona Góra Agreement Federation.

Požiera covid-19 kolagén?

Na druhej strane sociálne skupiny, ktoré sa venujú témam COVID-19, obsahujú veľa opisov kožných lézií počas COVID-19 . Ženy obzvlášť často spomínajú, že po tejto chorobe zaznamenali výrazné zhoršenie stavu kože. Objavili sa ďalšie vrásky a pokožka sa vysušila. Môžete si prečítať, že Covid-19 zjedol ich kolagén :)

Odborníci však pochybujú, že príčinou týchto príznakov je práve nedostatok kolagénu.

- Je ťažké odhaliť nejaký špecifický mechanizmus, ktorý by mohol spôsobiť, že COVID-19 zníži kolagénové vlákna alebo zníži ich elasticitu - hovorí Dr. Krajewski.